maanantai 28. lokakuuta 2013

Eka keikka

Nuori pääsee osallistumaan hälytysosaston harjoituksiin täytettyään 16 vuotta. Hälytyksiin pääsee mukaan 18- vuotiaana, edellyttäen että vaatimuksen mukainen koulutus on suoritettu. Vaatii pitkää pinnaa että jaksaa sinnitellä tuon kaksi vuotta, kun pinnan alla polttelee päästä keikalle, ensinnäkin kokemaan hälytysajossa mukana olon, ja varsinaisen toisen auttamisen.

Tuolloin, noin 20 vuotta sitten, kunnan palopäällikkö linjasi niin että 16 vuotta täyttänyt ja sammutustyönkurssin käynyt sai osallistua maastopaloissa sammutustehtäviin, mutta rakennuspalokeikoille ei ollut asiaa ennen 18 ikävuotta. Motivaation kannalta tämä oli loistava juttu.

Työsuojeluhallinto: " Työtehtävät on suhteutettava nuoren fyysiseen ja henkiseen suorituskykyyn."  Suuri osa tuntemistani 16-17- vuotiaista nuorista, jotka kulkevat hälytysosaston harjoituksissa ovat fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että he pystyisivät toimimaan vähintäänkin jälkisammutustoimissa maasto- ja ruohikkopaloissa, miksei jopa ihan akuutissa tilanteessa sammutus- tai säiliöauton kyydissä. Sammutusautoa ei nuorilla voi täyttää, tietenkään. Kovasti olen kuullut että hälytysajon kyydissä oleminen on vaarallista työtä ja siten alle 18- vuotiaalta kiellettyä. En ole löytänyt tästä mitään faktaa, kyseessä saattaa olla pelastustoimen oma linjaus.

Oma eka keikkani oli ruohikkopalo, ja hälytysajona mentiin. Perusselvitys ja suihkuputkeen kiinni. Liekit eteni pitkässä kuivassa heinikossa aikamoista kyytiä, ja siinä kävikin niin että vanhempi sammutusmies kävi näyttämässä miten palon eteneminen rajataan. Meikäläinen kun ruiskutteli vettä liian kapealle alueelle. Suihkuputkesta kaikki auki ja "pitkää perään", siitä se eteneminen taittui. Samana keväänä oli useita vastaavanlaisia ruohikkopaloja. Olisiko ollut ihan samalla viikolla kun mentiin hätäkeskuksen osoitteella että " Möttösen talon kohdalta vasemmalle. Ilmoittaja kertoi että kyllä palokunta tietää paikan" Pieni paikkakunta, kaikki tuntee kaiken.


Jossain määrin 16-vuotta täyttäneitä nuoria pitäisi saada käyttää työnteossa mukana motivaation säilyttämiseksi ja kasvattamiseksi. Jonkun tarvitsisi vain määritellä ne luvalliset palotoimeen liittyvät työt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti