sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Motivaatiosta

Siviilityössäni käydään kehityskeskusteluja esimiehen kanssa pari kertaa vuodessa. Tiimitasolla käydään läpi päivittäin mitä on saatu aikaiseksi. Parin- kolmen viikon välein keskustellaan avoimesti siitä miten tiimi on suoriutunut, mitä on mokattu ja mitä tehty hyvin. Avoimesti myös keskustellaan kuinka edelleen voisimme parantaa työskentelyämme.

Palokuntayhdistyksessä kuuluisi käydä myös jonkinlaisia kehityskeskusteluja kerran vuodessa. Kysellä jäsenien kuulumisia ja parannusehdotuksia sekä sitä että mitä he itse haluavat. On tärkeää tietää mikäli jollakin on haluja eri vastuutehtäviin. Ympäristössä missä itse toimin, tällainen kulttuuri puuttuu. Sen sijaan että toimittaisiin tiiminä, kyräillään selän takana mikäli joku asia on pielessä. Pahimillaan voidaan jopa agitoida jäseniä jonkun avainhenkilön vaihtamiseen. Siitäkin huolimatta että avainhenkilö hoitaakin tehtävänsä pääasiassa hyvin, mutta pärstä ei vaan mielytä sen lisäksi että jotain virheitä on tullut tehtyä. Pärstää ei tietysti saa vaihdettua, mutta virheistä oppii ja niitä sattuu kaikille.

Tämä harrastus vaatii suurta sitoutumista ja ajankäyttöä niin hallinnon kuin eri osastojenkin puolella. Vastuuta ottaviin tehtäviin ei yleensä ole ruuhkaksi asti tulijoita. Siksi avoin keskustelu ja suunniteltu henkilöstön kehittäminen on erittäin tärkeää. Yhdistysmaailmassa kun ollaan, niin ei ole tarkoitus eikä kenenkään etu että samat henkilöt hoitavat vastuutehtäviä pahimmillaan kymmeniä vuosia. Päällikön ja osastonjohtajien tehtäviä ei kyllä vuodessakaan opi, joten muutama vuosi tehtävässä kuitenkin vaaditaan, mikäli ajatellaan asiaa yhdistyksen kehittymisen kannalta.

Henkilökierto motivoi myös jäsenistöä. Rivissä on varmasti niitä, jotka eivät halua olla koko loppuelämäänsä sammutusmiehiä. Heillä voi olla haluja yksikönjohtajaksi ja sitä kautta myös osastonjohtajaksi tai palokunnan päälliköksi. Tai vaikka ihan hallitukseen asti. Edelleen, mikään vastuutehtävä ei ole kenenkään yksinoikeus vaan kaikilla riittävän koulutuksen ja kokemuksen omaavilla tulee olla samanlainen mahdollisuus tulla valituksi.

Mikäli olet tullut "syrjäytetyksi" syksyn kokouksessa, se ei välttämättä tarkoita sitä että olet hoitanut hommasi huonosti. Olet voinut hoitaa hyvinkin ansiokkaasti, mutta ehkä jo tarpeeksi kauan. Nyt vaan on jonkun muun vuoro, eikä siitä kannata vetää hernettä nenään ja heittää hanskoja naulaan. Jos näin kuitenkin teet niin vaihto oli ihan aiheellinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti