torstai 20. maaliskuuta 2014

Palomiehen kahdet vaatteet

Kim Nikula räjäytti pankin Palomiesliiton blogissa ehdottamalla että sopimuspalokuntalaiset ja ammattipalomiehet eroteltaisiin toisistaan erilaisilla asuilla ja ajoneuvoilla. Käytännössä alueellamme, kymmenien tuhansien ihmisten kaupungissa tapahtuisi seuraavaa:

Keskisuuressa rakennuspalossa paikalla olisi kaksi punaista paloautoa. Päivystävä mestari ja sammutusyksikkö. Sinisiä paloautoja paikalla olisi arvioilta 2-8. Punaisen paloauton väki on ehkä ensimmäisenä paikalla ja suorittaa savusukelluksen ensimmäisenä. Ehkä - riippuu mihin kolkkaan kaupunkia hälytys sijoittuu. Turvapari ja muut savusukelluskelpoiset tulevat perässä. Punaisen auton henkilöstö on suorittanut tärkeimmän tehtävän, tarkistanut rakennuksen että siellä ei ole henkilöitä sisällä. Paloa ei ole saatu sammutettua, sillä liekit ovat pureutuneet rakenteisiin. Ilma loppuu, ja on aika siirtyä ulos.

Mitä näkevät sivulliset?


Paikalle alkaa kerääntymään väkeä yhä enemmän. Punaisen auton luona notkuu epämääräinen neljän henkilön porukka autoon nojaillen. Osa lepäilee autossa. Sinisten autojen savusukeltajat suorittavat sammutustöitä niin sisä- kuin ulkopuolelta. Pari sivullista keskustelee että on ne kovia jätkiä kun näin jouluaattona tekevät tällaista paskahommaa.

Punaisen auton ollessa tulipalopaikalla vakiasemalle hälytetään vapaavuoro. Paikalle saapuu kaksi miestä. Heikon miehityksen vuoksi vakiasemalle hälytetään sopimuspalokunnan yksikkö naapurikunnasta turvaamaan lähtövalmius. Saako sinisellä autolla ajaa punaisten pihaan? Miten auto merkitään ennen keikalle lähtöä mikäli yksikkö miehitetään sekaisin vakinaisilla ja sopimuspalokuntalaisilla?

Totuuden näyttäminen


Sopimuspalokuntalaisten erottaminen vakinaisista toisi kansalaisille totuuden esiin siitä miten pelastustoimi Suomessa hoidetaan. Totuuden esiin tuomistahan tässä toitotetaan. Taloudellisinta olisi tosin muuttaa vakinaisen henkilöstön varusteet ja ajoneuvot sillä vähemmän heitä on kuin sopimuspalokuntalaisia.

Mikäli edellämainitun tilanteen lisäksi tulee päällekkäinen tehtävä, punaisia paloautoja ei olisi paikalla ollenkaan. Päivystävä mestari tulisi ehkä toiselta alueelta vajaan tunnin kuluttua, tai sitten ei tule.

Autettava haluaa tietää?


Blogikirjoituksessa oli mainittu myös "ongelmaksi" se että kansalainen ei tunnista kuka toimii virkavelvollisuudella, ja kuka ei. Tähän liittyen näinkin hyvän kommentin - kuinka moni ammattipalomies tai sopimuspalokuntalainen on ollut tilanteessa, jossa autettava on kysynyt että onko hän ammattipalomies vai sopimuspalokuntalainen?

Palomiehen etiikka ja pelastustoimen arvot?


Mitä tällä erottelulla halutaan saavuttaa? Erottelun jälkeen SPAL järjestäisi massiivisen kampanjan - Älä luota sinisten paloautojen auttajiin, vain punaiset ovat niitä oikeita?

SPAL:in kanta ei kuitenkaan muuta suhtautumista oman alueeni ammattilaisiin. Toimimme usein yhdessä, istumme samoissa koulutuksissa. Jatkakaamme samaan malliin, toistemme osaamista arvostaen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti